Wintersport Turkije

Wie aan Turkije denkt, denkt aan zon, zee en strand. Echter er is meer in Turkije, dan alleen zon, zee en strand. Turkije heeft een zeer gevarieerd klimaat, zo kun je naast het zonnebaden aan het strand ook een geweldige ski vakantie hebben.

Waar wintersport in de Turkse bergen voor vele toeristen nog zeer onbekend is, is het voor veel binnenlandse toeristen al jarenlang niks nieuws meer. De buitenlandse toeristen krijgen nu ook door dat er in Turkije mooie skigebieden zijn waar je lange en rustige pistes kunt vinden. Daarnaast zijn de prijzen beduidend lager dan de andere bekende ski-landen, zoals Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk etc.

Waar je in de bekende europese skiplaatsen lang moet wachten heb je in Turkije geen lange wachtrijen. Je kunt zeer goedkoop een dagkaart voor de stoeltjeslift krijgen en kunt genieten van de gastvrijheid van de Turken en het heerlijke Turkse eten. Wintersport in Turkije is onder Turken erg in opkomst. Voor de europesche tourist mist er misschien 1 ding en dat is het apreskien. Echter zal dit natuurlijk een kwestie van tijd zijn, voordat dit ook in Turkije is gerealiseerd.

De bekendere skigebieden in Turkije:

Er zijn een hoop gebieden in Turkije waar je kunt skiën. De bekendste zijn:

  • Kartalkaya (Bolu)
  • Uludag (Bursa)
  • Palandoken (Erzurum
  • Erciyes (Kayseri)
  • Kartepe (Izmit)

In vele gevallen  zijn de arrangementen in deze skigebieden op basis van het bekende all-inclusive principe en hoeven er geen liftpassen aangeschaft te worden. Deze krijg je gewoon van het hotel, omdat de skiliften in het beheer zijn van de hotels zelf. Turkije staat ook bekend om de Hamam (Turks Badhuis), die zich ook bevinden in en rondom de skigebieden. Dus als je even genoeg hebt van de kou, kun je je lekker opwarmen in het Turkse bad.

Kartalkaya (Bolu)

Kartalkaya beschikt over ongeveer 30 kilometer aan pistes. Het zijn voornamelijk rustige pistes zonder wachtrijen bij de liften!

Tussen de twee grootste steden van Turkije, Ankara en Istanbul, ligt het skigebied Kartalkaya. Kartalkaya is met 2.200 meter het hoogste punt van het nationale park Yedi Göller, dat zeven meren betekent en slaat op de zeven prachtige meren in het gebied. In de zomer drogen drie van zeven meren echter op.

Kartalkaya ligt ten westen van de Zwarte Zee en op ongeveer dertig kilometer van de provinciestad Bolu. Het skigebied van Kartalkaya bestaat uit ongeveer dertig kilometer aan pistes. De pistes zijn uitermate geschikt voor de beginnende en gemiddelde skiër of snowboarder doordat het merendeel van de pistes blauw/groen en rood zijn, maar ook voor de gevorderde skiër is er drie kilometer zwarte piste. Het skiseizoen loopt officieel van 20 december tot 20 maart, maar de ideale skimaanden in Kartalkaya zijn februari en maart. In deze maanden is de sneeuwhoogte maar liefst tussen de één en drie meter.

Hotel Dorukkaya – Kartalkaya

Hotel Kaya Palazzo – Kartalkaya

Uludag (Bursa)

Uludag betekent in het Nederlands “grote berg” en het is dan ook niet meer dan logisch dat dit pittoreske plaatsje in de bergen ligt. Uludag ligt in een beschermd nationaal park en is het meest bekende skioord in Turkije. Het plaatsje ligt nabij Istanbul en Bursa, ook wel de groene stad genoemd. Uludag bestaat uit een aantal hotels, restaurants en diverse uitgaansgelegenheden.

De hoogte van het Uludag skigebied loopt van 1.750 meter tot het hoogste punt op 2.547 meter. Een groot voordeel hiervan is dat het skiseizoen van Uludag tamelijk lang duurt en de sneeuwzekerheid hoog is, maar de beste maanden om te skiën in Uludag zijn toch februari en maart.

Alkoclar Zone Otel – Uludag Bursa

Kervansaray Uludag Ski Center – Uludag Bursa

Palandöken (Erzurum)

Palandöken beschikt over ongeveer 30 kilometer aan piste. In het skigebied wordt veel geld geïnvesteerd in de uitbreiding, zodat er internationale wedstrijden en zelfs Olympische spelen gehouden kunnen worden.

In het oosten van Turkije ligt het skigebied Palandöken. De top van Palandöken heeft een hoogte van ruim 3.100 meter en dit zorgt ervoor dat het één van de hoogst gelegen en koudste plaatsen is van Turkije. Palandöken ligt slechts 20 minuten rijden van de luchthaven in Erzurum. Er vertrekken dagelijks vluchten vanuit Ankara en Istanbul naar Erzurum.

Palandöken is een skigebied waar zeer veel geld in geïnvesteerd wordt om het verder uit te breiden. Het doel is om uiteindelijk 30.000 mensen per dag te laten wintersporten en dat er internationale wedstrijden en zelfs Olympische Spelen gehouden kunnen worden. Palandöken beschikt over twee geregistreerde pistes, namelijk: Ejder en Kapikaya voor slalomwedstrijden met een hoogteverschil van 1.000 meter tussen start en finish. Er zijn vijf stoeltjesliften, een kabelbaan, twee kinderliften en een gondellift aanwezig in het skigebied.

Dedeman Erzurum Palandoken Ski Lodge – Erzurum Palandöken

Dederman Palandoken Resort Hotel – Erzurum Palandoken

Renaissance Polat Erzurum Hotel – Ezurum Palandoken

Andere ski gebieden

Zigana, Niet te verwarren met een pistool fabrikant van dezelfde naam, dit kleine resort in het noorden van Turkije heeft slechts drie liften en ligt op 1800 meter bovenaan een pijnboom vallei. Het heeft een geheime aanhang van back-country liefhebbers, die naar verluidt geld doneren aan de sneeuw machine bestuurder om ze af te zetten op de bergtop. Zigana had een ernstige lawine in 2009 dat 10 klimmers het leven heeft gekost, dus wees voorzichtig als je plannen hebt voor een off-piste tocht. Er is een groot hotel en vakantiedorp complex op vijf kilometer afstand van de pistes. Toegang is via de weg

Elmadag is een erg klein skigebied, met één ankertjeslift en een piste die een hoogteverschil van ruim 300 meter overbrugt. Absoluut geen gebied om een week naartoe op vakantie te gaan, maar wel leuk als je in januari, februari of maart in Ankara bent. Het ligt slechts 18 kilometer buiten de stad.

Saklikent, op 50 kilometer afstand van Antalya, is ook een mini skigebiedje met twee ankertjesliften. Je kunt er 400 hoogtemeters skiën. Door de ligging is het leuk om er een keer heen te gaan als je van je strandvakantie aan het genieten bent.

Davraz,Het Davraz skicentrum ligt in het Westelijk Middellandsezee gebied, 26 km van het centrum van Isparta.

Bereikbaarheid: Er is een gemeentelijke busverbinding van het skicentrum met de stad, de afstand tot het Süleyman Demirelvliegveld is 58 km, en vanuit het gehele land zijn er goede busverbindingen met Isparta.

Ligging: Het Davraz gebergte, met een hoogte van 2637 meter, vormt een deel van de keten tussen de  Eğirdir en Kovada Meren, die de Isparta Vallei omringen in een gebied dat bekend staat als het merengebied. In het skicentrum heerst landklimaat en het seizoen loopt van december tot april. De sneeuw is ongeveer 0,5 – 2 meter dik. De berg zelf is nogal kaal, met weinig begroeiing en geschikt voor verschillende soorten van wintersport.

Voorzieningen: De skiaccommodatie heet een capaciteit van 50 bedden en heeft een groot restaurant. Er zijn ook geschikte hotels in het centrum van Isparta en de Egirdir regio. De stoeltjeslift begint op een hoogte van 1674 meter en gaat naar boven tot 1961 meter. De skipistes zijn 4 km lang.

Ilgaz, 63km ten zuiden van Kastamonu ligt Ilgaz Nationaal Park, een prachtig gebied in het Ilgaz gebergte met een skicentrum en goede accommodatie. Ten oosten van het park bij de  Devrez en de Kızıl Irmak rivieren, ligt Tosya met zijn uitgestrekte rijstvelden.
De Ilgarinigrot, in de buurt van Pınarbaşı (ten noordwesten van Kastamonu) is een van de grootste grotten van Turkije. Het is een uitstekende plaats om rond te trekken en om buiten op onderzoek uit te gaan buiten.

Sarikamis, 55 km ten zuidwesten van Kars – eveneens in Oost Anatolië – ligt op de berg Çamurlu op een hoogte van 2634 meter het Sarikamis skicentrum, bekend om zijn goede sneeuw kwaliteit. Er zijn vijf skipistes waarvan de langste 12 km is. Vanaf het vliegveld van Kars is er een directe busverbinding (40 min.) evenals van het vliegveld van Erzurum (90 min). De beste tijd om te skiën is tussen medio december en medio maart.

Erciyes ligt in Centraal Anatolië 25 km ten zuiden van Kayseri en ten oosten van Cappadocia. Het skicentrum ligt op het Tekir Plateau met een hoogte tussen 2200 en 3100 meter. 
In Oost Anatolië ligt de skibestemming Palandöken en het ligt ten zuiden van Erzurum.
Dagelijks zijn er vluchten naar Erzurum vanuit Ankara en Istanbul. Het skioord ligt 5 
km van het centrum van de stad en 10 minuten van het vliegveld. In de winter rijden er bussen tussen het centrum en het skioord. Het skigebied ligt op een hoogte van 2200-3176 meter en de beste tijd om te skiën is tussen begin december en begin mei. De hellingen behoren tot de langste en steilste ter wereld, elk tot 12 km, met een totale lengte van 28 km.

Ski Resort Dedeman Erciyes – Erciyes Kayseri

Kartepe

The Green Park Hotel Kartepe – Kartepe Izmit

Combinatie vakantie

Het mooie van een ski vakantie in Turkije is dat je het kunt combineren. Zo kun je combineren met een stedentrip naar Istanbul, zodat je naast het skien ook kunt genieten van de zeer omvangrijke stad Istanbul. De stad Istanbul kent vele gezichten waardoor je je nooit gaat vervelen. Ook kun je er voor kiezen om te genieten van de sneeuw en tergelijke tijd te genieten van de zon door te gaan skien in een ski gebied in het zuiden van Turkije. In de bergen ligt er genoeg sneeuw om te skien en aan de kust kun je lekker genieten van een winter temperatuur tussen de 15 en 20 graden.

Comments are closed.