Naar Turkije: niet zonder visum

Paspoort

Als je naar Turkije wil gaan, voor een mooie vakantie of belangrijke zakenreis, heb je een visum nodig. Zonder visum word je simpelweg tegengehouden door de immigratiedienst en kun je Turkije niet in. Door middel van een visum kan een land namelijk controleren wie het land precies binnenkomt. Een visum moet per persoon worden aangevraagd en dit geldt ook voor minderjarige kinderen. Maar, wat is een visum precies en wat houdt het in?

Wat is een visum?

Een visum heb je nodig om een bepaald land binnen te komen en daar te kunnen verblijven, in dit geval Turkije. Dit visum naar Turkije is 180 dagen geldig. Deze 180 dagen gaan in op de door jou aangegeven datum op het aanvraagformulier. Het visum is 180 dagen geldig, maar je mag maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Deze dagen kun je in een keer opmaken of je kunt ze opdelen in meerdere bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld drie keer 30 dagen gaan of vijf keer 18 dagen. Het is wel belangrijk dat je dit binnen de 180 dagen doet.

Voor het verblijf in Turkije, zijn er wel wat belangrijke regels opgesteld. Je mag tijdens je verblijf bijvoorbeeld niet in dienst gaan voor een Turkse werkgever, je mag niet gaan studeren aan een Turkse onderwijsinstelling, de reis naar Turkije heeft een toeristisch of zakelijk doeleinde en het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na aankomst. De bedoeling van een visum is dus ook om de bezoeker van het land een bepaalde tijd te laten blijven.

Soorten visa

Er is niet een bepaald soort visum, er zijn verschillende soorten visa:

  • Transitvisum. Door middel van dit visum kun je alleen door een bepaald land reizen en dus niet verblijven. Vaak geldt dit visum enkele dagen of uren.
  • Toeristenvisum. Bedoeld voor toeristen en mensen die het land kort bezoeken.
  • Uitreisvisum. Een uitreisvisum geeft de mogelijkheid om het eigen land te kunnen verlaten.
  • Tijdelijke verblijfsvergunningen. Deze vergunningen geven de mogelijkheid om tijdelijk (of soms volwaardig) deel uit te kunnen maken van een land.
  • Permanente verblijfsvergunningen. Dit zijn asielaanvragen en zorgen voor een permanent verblijf.

Visum aanvragen

Je moet een e-visum Turkije aanvragen voordat je op reis gaat. Sinds 1 november 2014 is het namelijk niet meer mogelijk om een visum te kopen op Schiphol, een andere luchthaven of op een luchthaven in Turkije zelf. Het e-visum Turkije is online aan te vragen en wordt na toekenning per e-mail toegestuurd. Een visum kun je aanvragen voor jezelf, een ander of voor meerdere personen tegelijk.

Om sommige landen te kunnen bezoeken, moet er van tevoren een aanvraag gedaan worden voor een visum. Door middel van een aanvraag kan het land onderzoek doen naar het verleden van de aanvrager en deze eventueel weigeren voor een bezoek aan het desbetreffende land.

Visum

Uitzonderingen voor een visum

In sommige gevallen heb je ook geen visum nodig, deze gevallen zijn: wanneer je door middel van een cruiseschip niet langer dan 72 uur aan wal blijft en wanneer je moet overstappen op een Turks vliegveld. Ben je bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur, documentairemaker of archeoloog, dan moet je een stickervisum aanvragen bij de Ambassade van Turkije. Je moet ook een stickervisum aanvragen wanneer je niet beschikt over een paspoort of ID kaart, maar met een verblijfsvergunning wilt reizen.

Comments are closed.