Bodrum

Deze historische stad beschikt over een kasteel vlakbij de haven, wat nu een onderwater museum is. Op de plaats waar het oude kasteel staat, bevond zich vroeger het oude Halikarnassos, ooit in 1.000 voor Chr. ontdekt door de Doriërs. Het karakteristieke plaatsje Bodrum wordt gekenmerkt door de vele witte huisjes.
In de directe omgeving zijn er diverse antieke bezienswaardigheden, waar liefhebbers van cultuur en geschiedenis hun hart op kunnen halen. Ook duiken is een mogelijkheid in deze gezellige plaats. Bodrum heeft overdag een levendige en ’s avonds een bruisende boulevard, en diverse kleine, gezellige straatjes. Door de vele uitgaansmogelijkheden is Bodrum ook zeer geschikt voor jongeren. Kortom, een plaats voor elk wat wils.

Aantal inwoners: 22.000
Aantal toeristen per jaar: 400.000

De geschiedenis van Bodrum

De beschutte haven en de vruchtbare omgeving trokken al rond 1000 v. Chr. Dorische kolonisten naar de zuidzijde van het schiereiland van Bodrum. Het plaatsje ontwikkelde zich onder de heerschappij van verschillende Griekse bevolkingsgroepen tot een bloeiende handelsstad, die grote culturele betekenis kreeg, toen Herodotus (484-420 v. Chr.), de vader van de geschiedschrijving, hier zijn werken schreef. In een onderhoudende stijl beschreef deze geleerde in Ionisch Grieks de geschiedenis van onder meer Egypte, Lydië en Perzië. Waarbij hij zich als eerste niet beperkte tot het geven van een chronologische opsomming, maar verbanden legde tussen het verleden van de verschillende volken.In de Oudheid verrees in Bodrum één van de zeven wereldwonderen. Nadat de stad in de 5e eeuw in handen was gevallen van de Perzen, werd het gebied als een machtige vazalstaat geregeerd door de satrapen (stadhouders) van Carië. Deze vorsten waren naar oud gebruik getrouwd met hun zusters. Deze vrouwen speelden in het Carische staatsbestel een dergelijk belangrijke rol dat zij bijna net zo veel macht bezaten als hun echtgenoten. De beroemdste vorst van de Cariërs was koning Mausolos (377-353).

In samenwerking met zijn vrouw Artemisia liet hij de hoofdstad van zijn rijk naar Grieks voorbeeld voorzien van paleizen, tempels, stadsmuren en havens. Na zijn dood gaf zijn weduwe opdracht tot de bouw van een groots grafmonument voor haar man. Dit wereldwonder wist zo veel bewondering te oogsten dat het zich als ‘mausoleum’ heeft ontwikkeld tot een soortnaam voor alle monumentale praalgraven.De naam Bodrum (letterlijk ‘Kelder’) heeft naar alle waarschijnlijkheid betrekking op het indrukwekkende slot dat de kruisridders van de Maltezer Orde in de 15e eeuw bouwden op een schiereiland in de baai. Vanaf het eiland Rhodos veroverden de ridders van deze door Godfried van Bouillon gestichte orde (ook bekend als ‘Johannieter Orde’) de stad in 1402. Lang hebben de ridders niet geprofiteerd van hun bouwnijver: in 1523 kon het aan Petrus gewijde slot zonder strijd worden ingenomen door de Osmanen. De kazematten maakten bij het binnentrekken zo veel indruk op de Turken dat ze de stad vernoemden naar deze zwaar versterkte gewelven.

 

Comments are closed.