Gewoontes & tradities

De Turkse gewoonten zijn van generatie op generatie doorgegeven en vormen een geïntegreerd deel van de moderne samenleving. Klimaat, geografie en etnische achtergrond spelen een belangrijke rol, maar de meeste gebruiken komen uit de islam en zijn door de jaren heen weinig veranderd. Men gelooft heilig in de blauwe kraal, mavi boncuk – een amulet die de drager voor het voze oog beschermt. U ziet hem hangen waar om voorspoed gevraagd wordt. De religieuze en sociale zeden schrijven gescheiden levens voor mannen en vrouwen voor, maar de tradities brengen hen samen op bruiloft- en geboortefeesten en overgangsriten. De familie is van groot belang; gemeenschappen worden sterker door sociale en economische familiebanden.

Besnijdenis

Voor de viering van sünnet, de besnijdenis van de jongen in sergeant-majooruniform gehesen en geven zijn ouders een zo groot mogelijk feest. Familieleden geven de jongen geld cadeau en de hele gebeurtenis wordt op de gevoelige plaats vastgelegd voor het familiealbum.Vaak worden er gouden munten gegeven die op kussen worden vast gespeld met roden linten. Die symboliseren de gaven die een jongen zal krijgen. Volgens de Islamitische Traditie worden Turkse jongens tussen 7 en 10 jaar besneden. Voor deze speciale gelegenheid dragen ze een uniform.

Dorpshuwelijken

Feesten als bruiloften duren vaak een paar dagen en gaan gepaard met een aantal ritten. Op het platteland moet er door familieleden altijd toestemming worden gegeven voor het huwelijk. De bruid heeft altijd een çeyiz (uitzet) van mooi handwerk, die zij en haar moeder voor haar nieuwe huis hebben gemaakt.

Ambachten

Handvaardigheden werden doorgegeven via het Osmaanse gildesysteem en Turkije telt veel goed ambachtsleden. Een voorbeeld is oya, naaldkant erg bekend om zijn ingewikkelde bloemen motieven die in zijde worden gehaakt. De zijde was oorspronkelijk bedoeld voor de uitzet. In de jaren twintig haakten echtgenotes die voor hun echtgenoot. Het maken van spreien is iets voor de man en werd dus wordt de manier van maken ook doorgeven van vader op zoon. Als u zelf een traditioneel kleed wilt kopen kunt u dit het beste doen op een markt.

Klederdracht

Van oudsher maakten vrouwen hun kleding volgens een eigen ontwerp. Ze verfden die met plantenextracten. Nu heeft elke streek zijn eigen stijl salvur (broeken voor vrouwen) en hoofdtooien, zoals sjaaltjes (basörtüsü)

Dienstplicht

In Turkije moeten alle mannen vanaf 18 jaar 18 maanden in dienstplicht. Dit wordt in Turkije gezien als een manier voor de jongen om een echte man te worden. Vaak krijgt de jongen cadeaus mee voor dat hij in dienst gaat.

Comments are closed.