Muziek & dans

De muziek en dans van Turkije

De Turkse Muziek en dans zijn diep geworteld in historie en traditie, beïnvloed door Osmaanse klassieken, mystieke soefi-melodieën en Centraal-Aziatische volksdeuntjes, maar ook door jazz en pop. Het resultaat is een vibrerend mozaïek van oude en nieuwe cultuur, een uitdagende mengeling van stijlen. In Turkije gaat het om variëteit, van de mediterende trance van dansende dewisjen en het vrolijke rondtollen van volksdansers tot het strakke ritme van de Mehter-orkesten, golvende ritmes van buikdanseressen en opwindende melodieën van zurna-muzikanten.

De zurna (schalmei) behoort tot de hobo’s. Het karakteristieke, schrille geluid is evident aanwezig in Turkse volksmuziek.

Soefi Muziek wordt gespeeld op de ney, ud en kanun, waarbij seculiere stukken gebaseerd zijn op de modus. De muziek begeleidt gedichten, gezongen door een koor. Door veel rond te draaien, raken de dansers in trance.

De Kiliç Kalkan, lepeldans, uit de streek rond de Zwarte Zee, wordt uitgevoerd op de ritmische maat van twee houten lepels. Traditionele volksdansen vormen een belangrijk deel van de Turkse Cultuur, net als de kleurrijke kostuums.

Arabeske en popmuziek zijn zeer populair in Turkije. De vertolkers ervan zijn heuse idolen. Ibrahim Tatlises is een zeer geliefde arabeskzanger die wordt begeleid door oosterse muziek en zingt over menselijk lijden, terwijl de singer/songwriter Sezen Aksu één van de best verkopende popsterren is.

Een saz-speler vermaakt dorpelingen (foto uit ca. 1955) Hoewel smaken zijn veranderd, blijven de Turken trots op hun muziektradities.

Soefi Muziek wordt gespeeld op de ney, ud en kanun, waarbij seculiere stukken gebaseerd zijn op de modus. De muziek begeleidt gedichten, gezongen door een koor. Door veel rond te draaien, raken de dansers in trance.

Buikdansen is populair in Turkije en blijf favoriet bij toeristen. De sensuele golvende bewegingen van het lichaam en draaibewegingen van de heupen vereisen een gedegen spierbeheersing.

Fasil-muziek is semi-klassiek en wordt uitgevoerd in meyhane of concertzalen. Het opvallende unisono lijkt op de zigeuner (Çingene) muziek en bij beide soorten valt de meesterlijke beheersing van traditionele blaas-, snaar- en percussie-instrumenten op. Fasil is bedoeld om naar te luisteren, zigeunermuziek wordt vaak bijgestaan door dans.

Mehter: muziek van de Janitsaren Van 1299 tot de ontbinding van het janitsarenkorps in 1826 begeleidde mehter-muziek het leger van het Osmaanse Rijk naar het slagveld, met een opvallend mars-tempo op het ritme van de woorden ‘de genadige God is goed. God is barmhartig’. Nu speelt het nieuwe Mehter orkest in Legermuseum van Istanbul en in paleis Topkapi

Comments are closed.