Enkele eeuwen later trekt de Misir carsisi nog steeds veel mensen

Vandaag de dag zijn er nog steeds veel mensen die lopen door de Misir Carsisi, hetzij terloops, kijkend door de winkel ramen, op zoek naar koopwaar of het gebruiken voor het afsnijden van de route.

Lonely Planet heeft de zojuist genoemde Misir Carsisi (Specerijen Bazaar) benoemd tot de nummer 5 van de beste verse voedsel markten. Deze zelfde organisatie benoemde afgelopen juli de Hagina Sophia in de 10 mooiste gebouwen van de Wereld.

Istanbul maakt stappen in de wereld. Was het de specerijen handel die het eerst gepromoot internationale handel zorgde, zolas somminge speculeren of waren het andere goederen.

Istanbul haar Misir Carsisi ligt in Eminönü, aan de kustweg waar hedendaags verboten liggen voor het reizen tussen de Europesche en het Aziatische gedeelte van de stad. Eeuwen geleden lagen hier de vrachtschepen om hun ladingen kruiden en graan af te leveren. De Byzantijnen deden hetzelfde en hadden er zelf een markt genaamd de Makron Envalos. De romeinen en andere voor hun hebben vermoedelijk dit gebied ook voor de handel gebruikt.

In dit hele gebied vind je overblijfselen van de Byzantijnse tijd. Ook al zul het je nooit echt weten. De martieme handel werd uitgevoerd door Genuese en Venetiaanse schepen. Deze vaarden tussen de Zwarte zee en hun thuis steden in Italie. Istanbul was dus een zeer logische plek om te stoppen voordat ze verder gingen naar de middelandse zee.

348 jaar oud gebouw

 Wij danken het 348 jaar oude gebouw aan twee sultan moeders. De moeder van de regerende sultan moest niet alleen de controle houden van het paleis haremmaar ook over het rijk als de regerende sultan te jong of te zwak was.

In het geval van de Misir Carsisi, kwam het van de Moeder van Sultan Safiye Hanim om een moskee en moskee complex te bouwen en de bouw begon in 1597De architect Davut Aga was de leerling van Mimar SinanEchter,  stierf hij twee jaar later en Dalgıç Ahmed Cavus nam de baan over. Safiye’s doel was blijkbaar de islamitische invloed uit te breiden in een wijk voornamelijk bewoond door Joden, maar dit doel werd gedwarsboomd door meningsverschillen, vooral onder de Janitsaren. De meningsverschillen ontstonden over de kosten en de noodzaak ervanDe moeder van de Sultan moest daadwerkelijk toe geven aan de lokale Turkse handelaren en zakenlieden die verontrust waren over wat werd gezien het groeiende belang van de joodse gemeenschap. Echter, was het helemaal niet ongebruikelijk voor de vrouwen van de keizerlijke familie om  moskeeën, scholen, fonteinen te hebben en te bouwen. Nadat Safiye’s zoon, Mehmet IIIoverleed in 1603, had zijn opvolger Ahmet I geen belang bij de voortzetting van het werk. Het werk van Safiye, wie stierf in 1605 bleef daarom beperkt tot de harem.

In de daaropvolgende decennia werd niets gedaan om het werk te doen herleven en voltooiing van de moskee af te ronden. Hierdoor viel de Moskee in Eminönüin puinUiteindelijk werd een andere Sultan moederHalide Turhande moeder van Mehmet IVovergehaald om de moskee nadat verander tot ruïne en verder werd vernietigd in de Grote Brand van 1660 te voltooien. Het vuur vernietigde tweederde van Istanbul en kort erna brak de pest uit. Duizenden mensen stiervenwaardoor het afronden van de moskee en het moskee complex op Eminönü een teken van hoop was voor de worstelende stad.

Centrum voor handelaren

Niemand weet precies hoe het gebouw aan zijn naam komtDe bazaar verkocht ongetwijfeld specerijen aan de kooplieden in het gebied en men zou kunnen veronderstellen dat maïs en graan werden verkocht in het gebied, omdat de schepen daar kwamen om te laden en lossen. Echter, lijken ze niet te zijn verkocht in de bazaar. Het woord misir betekent niet alleen koren en specerijen, maar is ook het woord voor Egypte. Het is dan ook verondersteld dat de bazaarnadat het werd gebouwd inkomsten uit bepaalde stichtingen kreeg en misschien geld kreeg van een of meer stichtingen in Egypte. De markt heeft ook op een of ander moment bekend gestaan als de Yeni Çarşı (De nieuwe Bazaar, vernoemd na de naburige moskee).

De Misir Carsisi is gebouwd met een stenen vullinggeklede stenen en bakstenen in een L-vormHet heeft zes poorten waarvan de namen ons een idee geven van de plaats ofwel wat er werd verkocht toen het voor het eerst werd geopend: de Vismarkt Poort, Tuin Poort, Bloemenmarkt PoortNieuwe Moskee Poort, Linnen wevers Poort en de Eminönü Poort. Het bestond uit 86 winkels en deze werden verdeeld onder kruid verkopers, deken makers en katoen verkopersAchter de winkels waren plaatsen waar producten konden worden gemaakt of worden opgeslagen.

Er zijn twee “wegen” door het gebouw, die waarschijnlijk werden gebouwd, zodat er paarden door de bazaar gereden konden worden. De 2 wegen kruisen elkaar op een kruispunt in het midden waar een muezzin gelovigen oproept oproept om naar de moskee te gaan voor het gebed. Vandaag de dag zijn er dagelijks zeer veel mensen. Ze kijken in de etalages, zijn op zoek naar iets om te kopen of ze gebruiken de bazaar als snellere route naar de plek van bestemming. Als je in paniek raakt in grote drukke menigten, dan is het zeker niet de plek waar je wilt zijn. Inderdaad lijkt het erop dat de Misir Carsisi dezelfde eigenschappen heeft als het  voor eeuwen had. In memoires  van de 19de-eeuwse van de ItaliaanseEdmondo de Amicis valt te lezen over grote drukte.

Bij het doorlopenloop je onder een oude boog poort door, welke versierd is met wijnranken en uitkomt op een groot vrijstaand gebouw. De weg hierlangs is omringd met winkels vol met mensen, kisten, manden, zakken en goederenZodra je er binnenkomt ruik je de scherpe geur van kruiden in je neusTerwijl elk soort kruid dat afkomstig is uit India, Syrië, Egypte en Arabië hier is verzameld, is het de Misir Carsisi veranderd in essentie. Pillen, poeder, lotion en verf voor handen en gezichten van de vrouwenprachtig geuren voor woningenhamams, monden, baarden en voedsel, die nerveuze ongelukkige vrouwen moet kalmeren, dat verslaafden moet verdoven en mensen moet laten  dromen van de prachtige stad. Nadat je een beetje in de bazaar hebt gelopen raak je verward en word je zwak door de hete zware atmosfeer, de invloed van de geuren. De geuren die je zelfs een beetje dronken laten voelen, zelfs wanneer men weer in de open lucht is blijf je een tijdje de sporen van het “Oosten” voelen.

Is er veel veranderd vandaag de dag? Niet echt. Het lijkt niet erg waarschijnlijk dat er in het verleden restaurants zoals Pandelli en Babı Hayat in de Misir Carsisi waren. Ook waren ern natuurlijk geen elektrische apparaten of horlogesmaar men kan er nog steeds kleurrijke kruiden winkels vinden met de winkeliers die luidruchtig proberen je aandacht te trekkenDe gedroogde voedsel en noten winkels zijn er nog steedshoewel men deze producten op elke markt in de stad kan vinden. De menigte is er nog steeds en een bezoeker zal onopgemerkt de bazaar kunnen verlaten zonder dat hij iets heeft gekocht. Het geheim van het met succes winkelen in de bazaar? Ga voor 11:00 uur of na 17:30. Ga je op een ander moment dan moet je bereid zijn om veel kracht te verspillen om de aandacht van de winkelier te krijgen.

Comments are closed.