Alanya

Wanneer er verhalenboeken geschreven moeten worden kunnen niet alle steden opscheppen over het hebben van piraten en grote krijgsheren – maar Alanya kan dat. In haar vroege jaren was Alanya een kleine stad gesticht door piraten. De inwoners onderhielden zich voornamelijk met landbouw en handel. De stad, die in die tijd Coracesium heette, begon pas te groeien toen Alaaddin Keykubat in 1221 naar Alanya kwam.

Hij veroverde de stad in vijf jaar tijd. Eenmaal aan de macht bracht hij al snel de bouw van het Alanya kasteel op gang en veranderde de naam van de stad naar Alaiye, wat de stad van Alaaddin betekent. De huidige naam Alanya kreeg de stad pas in 1934 toen de president van het land, in die tijd Mustafa Kemal Atatürk, op bezoek kwam. Hij vond de naam Alaaddin niet goed en wijzigde het naar Alanya. Andere vooraanstaande gasten om genoemd te worden zijn: Koningin Cleopatra van Egypte en de Romeinse keizer Antonius. Volgens de legende verbleven zij hun huwelijksreis in Alanya. Waarna Antonius het gebied aan zijn vrouw schonk.

Zij liet de enorme bossen kappen en stuurde het hout naar thuisland Egypte waar het werd gebruikt voor de bouw van oorlogsschepen. Vandaag de dag is Alanya gegroeid en heeft het zich ontwikkeld tot een van de populairste reisbestemmingen in Turkije voor Nederlanders.

De lokale bevolking onderhoudt zich met het toerisme en werkt hard vanaf het begin van het toeristische seizoen in april tot het einde in oktober. De winter wordt gebruikt om uit te rusten en familie in andere delen van Turkije te bezoeken. Veel werkers laten tijdens de zomer vrijwillig hun vrouw en kinderen achter om in Alanya te werken.

Inwoners: 90.000 
Aantal toeristen: 86.000
Regio: Antalya

Comments are closed.